Pospojováno, vyrábíme … ale kolik?

Konečně nadešla ta chvíle, kdy mohu všechny komponenty pospojovat, nastavit a oživit celou elektrárnu. Na to jsem se těšil měsíce, a pořád jsem si to odkládal tím, že jsem chtěl mít už tohle pořádně, takto pořádně … hlavně, abych na tom nemusel nic zásadního měnit, i když budu dále elektrárnu rozšiřovat.

A je to tady – 6.12.2023 nadešla ta správná chvíle ale … 2.12.2023 nám trochu nasněžilo… 🙂

Jak se ukazuje, stejně jako všechno v životě, i svislé panely mají kromě nevýhod i své výhody – 30cm sněhu a stále vyrábíme… Ale abych zjistil co se děje, musím pořád běhat nahoru k elektrárně a koukat na displeje … a když nejsem doma, nebo nekoukám, tak večer už nic nevykoukám.

Monitoring

Pro sebe jsem si samozřejmě udělal maximálně možný detailní monitoring, abych mohl odhalovat chyby, problémy, nedokonalosti návrhu … Jako základní komponenty jsem zvolil hardware RaspberryPi, InfluxDB pro ukládání dat, a Grafanu pro zobrazování dat. Tok dat probíhá přes MQTT.

Na to, aby člověk jedním pohledem zjistil stav energie v domácnosti je to příliš mnoho informací … a to ještě na screenshotu nejdou vidět ani všechny metriky, natož všechny ukládané/monitorované údaje. Tak jsem vytvořil i zjednodušený grafík, ze kterého by snáze i v telefonu mělo být vidět, co domácnost napájí (ČEZ nebo naše elektrárna) a jestli jsme v plusu nebo v minusu. No, je to první verze, asi časem budu ještě upravovat.

Test nabíjení a vybíjení baterie

Nejdříve jsem chtěl za zhoršených energetických podmínek (malé proudy) otestovat jak se systém chová při dosažení plného nabití baterie, a tím nemyslím podle ukazatele SOC, ale podle skutečného stavu článků. Zhruba 2 dny baterie reportovala 100% SOC, ale až 3. den se dostala do stavu plného nabití. Během něj se projevil zásah regulátoru „shora“ i když asi zbytečně vysoko – při malých proudech a pomalém nabíjení to nevadí, pořád jsem se vešel do optimálního rozsahu napětí článků, ale upravil jsem nastavení na 55,2V namísto 55,5V aby to nedělalo problémy, až budou solární zisky větší.

Nastavení jsou už taky provedl „z monitoringu“ tak jsem si prošlápl cestu, jak nějakým agentem v případě akutní potřeby na základě dat z monitoringu mohu upravit parametry nabíjení.

Na grafu je vidět aktivování balanceru, a ku konci dne došlo k vybalancování článků na rozdíl 0,001V což je super hodnota!

Pak, když byl jasně nastaven a zaktualizován stav SOC jsem se rozhodl otestovat, jestli je v baterii skutečně 15,5kWh resp. s nevyužívanýma rezervama nějakých 15,3 kWh. Zkusil jsem tedy vybrat nejhorší období, aby spotřebu moc nedotovaly panely, ale aby jela primárně z baterie. Bohužel tip zas tak nevyšel, a přes předpověď nepříznivého počasí panely dodaly „dost“ energie, a tím že nemám zatím dokonfigurované chování elektrárny při vybití, a neměl jsem možnost být doma při „dojezdu“ baterie k nějakým 5-10%, musel jsem test ukončit na SOC 23%. Tady je statistika z toho 70 hodinového testu a pár grafíků z monitoringu.

SOC baterieenergie v bateriinapětí baterie (článků)stav elektroměru
počátek100 %15,9 kWh55,0 (3,44) V320,85 kWh
konec 23 %3,42 kWh51,3 (3,21) V334,15 kWh
počáteční a koncové hodnoty

Během testu jsem spotřeboval 77% a 12,48 kWh z baterie a z této energie, plus ještě cca 2,5 kWh z panelů, jsem nakrmil spotřebu „domu“ 13,3 kWh. 1,7 kWh co tam „přebývá“, je režie systému za těch 70 hodin (cca 25W). Je jasné, že ta čísla mají nějaký rozptyl v nepřesnostech, ale nahrubo to celé sedí a odpovídá to i v křížových měřeních – měřím toho víc, a různými způsoby sčítám a porovnávám, abych eliminoval nepřesnosti a chyby.

Určitě mě čeká ještě jeden testovací cyklus – abych ověřil nastavení regulátoru „při nabití“ a podle hodnot zjištěných z testu vybíjení nastavím nějak ten spodní dojezd … a pak už baterii pustím níž. Ale i tak mám radost z výsledků tohoto testu, ukázalo se že baterie má opravdu takovou kapacitu, kterou slibovaly parametry zakoupených článků – i koncové hodnoty testu odpovídají deklarovaným parametrům článků při zbytkové kapacitě 20%.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *