2. prototyp větrné turbín(k)y

Po delší době jsem dotvořil druhý prototyp větrné turbínky, které je ve všech ohledech dále než prototyp první. Velikostí, konstrukcí, generátorem, elektronikou, … navíc je už dlouhodobě použitelná v exteriéru, na rozdíl od prvního provedení, které bylo vysloveně zkušební. Dalo by se říct, že jediné, co ty dva prototypy spojuje je tvar turbínky a materiál PETG, který se osvědčil při testu odolnosti a trvanlivosti první turbínky.

Turbínka

Ač je turbínka spočítaná na konkrétní (nízké) rychlosti větru, opět jsem neprováděl žádné počítačové simulace a výpočty trochu zjednodušil použitím některých v profi simulacích ověřených konstant pro podobné tvary/typy/velikosti turbínky.

Generátor

Jestli se dá nějaká část této turbínky označit jako její „srdce“, tak je to právě generátor – stator a rotor. Obě části jsou dělané na míru a právě pro tuto mojí turbínku. Výpočty byly provedeny „tak nějak s nadhledem“, leckdy jsem místo nějakých částí použil „kvalifikovaný odhad“. 🙂

Elektronika

Elektronika není ani extra jednoduchá, ani extra složitá … vlastně je to 3-fázový usměrňovač a MPPT regulátor, který se stará o maximální využití energie získané z generátoru a její uložení do akumulátor. Z něj pak jde čerpat 5V prostřednictvím USB portu nebo přímo ze svorek.

A takhle už vypadá sestavená turbínka, na výšku měří kolem 70cm. Když to je už celé v kupě, a funguje to, snažím se měřit, zaznamenávat, případně ladit nastavení, a kontrolovat, jak hodně jsem se ve výpočtech potkal s realitou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *