CB vysílačka do střešní konzole Jeep Cherokee XJ

Hodně let už přemýšlím, jak si dát do Jeep Cherokee XJ nějakou CB vysílačku, ale co možná nejméně invazivním způsobem. Tak k tomu konečně nazrál čas – objevil jsem velmi malou a snad i kvalitní vysílačku, která se vejde do originální přihrádky, která je v Jeepovi ve střešní konzoli připravená na ovládání garážových vrat… Uvažováno v dobách, kdy ovládání vrat mělo velikost krabičky cigaret :-).

Vysílačka

Zvolil jsem President BILL ASC, stanice této značky mají dobrou pověst tak snad ani tato nebude výjimka. Existují i jiné malinké vysílačky, např. Albrecht AE 6110 mini (a podobné), ale u nich mi vadí to, že nemají odmontovatelný mikrofon. Prezident přijímá i když není mikrofon osazen, tak nemusím jen kvůli příjmu a poslechu mikrofon vůbec připojovat, a v autě se mi tak nemusí pořád „bimbat“. Na jeho uskladnění mimochodem použiju druhou přihrádku ve střešní konzoli, originálně určenou na sluneční brýle. Aby se vysílačka do přihrádky vešla a bylo vidět na display, musí se vyklonit. Vysílačka má v balení jak obyčejný šroubovací držák, tak i „kolejničky“, které se dají použít jako vyjímatelný držák. Pevný držák však nemá takovou výšku, aby šlo vysílačku přidělat až na „vrchní dno“ té přihrádky, a držák s kolejničkami zase nemá ten sklon. Vybral jsem si montáž na kolejničky, a tak musím pod držák vyrobit takový „klín“.

3D tisk klínu

Vymodeloval jsem si potřebný klín v programu Fusion360, uložil 3D model, v PrusaSliceru vygeneroval G-code a vytiskl z černého PETG materiálu.

Pak už zbývalo jen namontovat to do střešní konzole – 4 šrouby M4x20 se zápustnou hlavou + 4 matky M4 na přidělání klínu, a dva šrouby M4x25 s válcovou hlavou + 2 matky M4 na přidělání „lyžin“ vysílačky.

Anténa

Z minula mám Sirio S9 anténu, jak s původním (zatím nepoužitým) držákem na pevnou montáž, tak s magnetickým držákem. Původně jsem měl vizi, že anténu nechám na magnetickém držáku, a někde v zadní části, u otevírání zadních dveří vyvrtám prostup pro kabel. Tak jsem sundal celou stropnici auta, abych mohl kabel někudy protáhnout. Plánoval jsem už dříve postupně zkusit odhlučnit auto, a když už mám stropnici dole, odizoluju teda střechu. Bude to první část, tak alespoň vyzkouším, jaký to bude mít reálný účinek. Když už ne hlukový, tak snad alespoň tepelný. Nakoupil jsem podle konfigurátoru na AHifi.cz materiál a sundal stropnici. Střechu jsem zaizoloval, nejdřív antivibračním materiálnem Comformat Dark D2, pak Comformat SKYLINE. D2 materiálu mi konfigurátor nabídl na střechu SUV 5 desek, spotřeboval jsem reálně 7. SKYLINE nabídl také 5 desek, ale mají tam chybu, prodávají poloviční rozměry jako „jednu desku“ a tak jsem vzal 12 (jako 6 dvojnásobných) a ty vyšly akorát. Když už jsem byl v tom, polepil jsem antivibračním materiálnem Comformat Dark D2 i plato na zadní reproduktory.

Jak jsem tak vymýšlel, kudy táhnout kabel uvnitř, venku, kde vrtat díru, nakonec jsem se rozhodl vyvrtat díru do střechy přímo pod stropní konzolí, těsně před prvním nosníkem střechy. Kabel bude „jen v konzoli“, a ušetřím si tahání kabelu po střeše venku i vevnitř. Konzole je dost dlouhá na to, abych tam ve svou smyčkách dal celý kabel – ten se pro autoantény nemá zkracovat, anténa „s ním počítá“.

Takže jsem ve finále tu stropnici ani sundavat vůbec nemusel, alespoň jsem si odhlučnil a odizoloval tu střechu – uvidím, jak to bude fungovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *