Upgrade reproduktorů na HONDA GL 1800 Goldwing

Tento článek popisuje mou zkušenost s výměnou reproduktorů na motorce HONDA GL 1800 Goldwing a podle mých informací by měl být postup plně relevantní pro roky výroby 2001-2005. Novější modely mají jiné rozměry předních reproduktorů – podle mých informací takto:

rok výroby        přední           zadní
==========================================
2001-2005          4,5"             4,5"
2006-2017      5,5" + twiter        4,5"

Já jsem použil pro mého Goldwinga čtyři koaxiální 4″ reproduktory Hertz DCX 100.3. Pro novější modely by asi šlo analogicky použít dva koaxiální 5″ reproduktory Hertz DCX 130.3 nebo pokud byste chtěli být opravdu precizní tak spíš o něco dražší komponentní Hertz DSK 130.3 protože motorka má zvlášť výškový reproduktor. Na zadní reproduktory by to měly být zase dva koaxiální 4″ reproduktory Hertz DCX 100.3.

A jak to tak bohužel bývá zvykem v dnešní době – tato stránka nikoho k ničemu nenavádí, jen informuje jak jsem to dělal já. Nemohu nést žádnou odpovědnost za to, že něco při napodobování mého postupu zpackáte :-).

Přední reproduktory

Chtěl jsem pořešit výměnu reproduktorů na motocyklu Honda Goldwing. Tovární kousky už mají nejlepší léta za sebou a nehrají příliš čistě. Nemám v plánu překopání celého audiosystému a naplnění kufrů zesilovači a subwoofery, ale jen výměnu reproduktorů. Zkoušel jsem pohledat možné náhradní reproduktory a reference na ně, ale nebyl jsem příliš úspěšný. Konkrétně u mého GW 1800 jsou vpředu i vzadu reproduktory 4,5″ tzn. nestandardní – v běžné nabídce je možno sehnat buďto menší 4″ = 100mm nebo větší 5″ = 130mm. V těchto standardních rozměrech je výběr veliký v různých cenových hladinách. No a pak se prodávají nějaké dvoupásmové reproduktory přímo pro Goldwinga s rozměrem 4,5″ , ale ty mají malinkatý magnet proti těm původním, tak bych tipl, ze nebudou hrát žádné basy. Zkoušel jsem sehnat nějaké zkušenosti s instalací těchto reproduktorů, ale sehnal jsem jen „hvězdičkové“ hodnocení (podle mě nicneříkající) a pak asi 1-2 negativní reference.

Tím, že jsem na ty reproduktory „na míru“ nesehnal žádné rozumné reference, zkusil jsem jít vlastní cestou. Opakuji, že stále nechci invazivně zasahovat do motorky, a to ani mechanicky, ani elektricky, neplánuju dávat zesilovač, čekám od muziky jen decentní ale hlavně čistý zvuk. Při jiných úmyslech by se i volba ubírala jiným směrem. Nechal jsem si tedy poradit a doporučit od odborníků v Ahifi v rozumné cenové kategorii vhodné 4″ reproduktory (reproduktory větší 5″ by potřebovaly mechanický zásah do boxů, což nechci). Pro mé použití mi byly doporučeny Hertz DCX 100.3 a to zejména kvůli vynikající citlivosti, která je prý klíčová pro takovéto nízkovýkonové systémy. S určitou mírou nejistoty jsem v akci BlackFriday koupil jeden par na zkoušku.

Aby se daly reproduktory uchytit, udělal jsem si k nim na 3D tiskárně přesné redukce a osadil jeden (levý přední) reproduktor. Mám červenou motorku, tak jsem si udělal i redukce červené, tištené z průhledného PETG, takže je tam vidět taková pěkná „odrazková“ struktura.

Je dobré tam nejdřív redukce zkusit nasadit „nasucho“ bez molitanu a bez reproduktorů, jestli sedí. Ten reprobox je nějaký odlitek, do kterého se díra vyřezávala asi nějak poloručně – mě do levého padla jako ulitá, ale do pravého moc nešla. Zjistil jsem, že v reproboxu nebyla vyříznutá díra úplně přesně a musel jsem jí „doříznout“ aby byla skutečně kruhová a poměrně přesná redukce v ní dobře seděla.

Nyní jsem mohl porovnat, jaký posun nastane – ze zvuku jsem byl naprosto unesen – nový reproduktor hraje ve všech směrech o řád lépe, žádné pazvuky, chrastění, a to ani při vysoké hlasitosti. Navíc jeho hlasitost je oproti starému o cca 5% vyšší a úplně nad rámec všech představ dokonce i pěkně „basuje“… na velikost repro, samozřejmě.

Takže jsem osadil i druhý reproduktor a z CD měniče si pustil nějakou zkušební hudbu … a už teď velmi lituju, že jsem „v akci“ nekoupil hned 2 páry… samozřejmě, že vyměním i zadní, tam by měly být u mého ročníku shodné, tedy asi budu moct použít i stejnou redukci nebude možné použít úplně stejnou – viz. kapitola níže. Pro finální montáž jsem reproduktory do redukce zalepil silikonem. Kvůli rozdílu v rozměrech je třeba vystřihnout konce děr na reproduktorech a dát větší podložky, které jsem stříknul na černo, šrouby je možno použít originální. Pro (de)montáž reproduktorů jsem nerozebíral motorku víc, než je vidět na obrázku. Správně by se měl ještě odmontovat ten vrchní plast, ale mě se do toho nechtělo. Daní za to byl poměrně omezený prostor k horním vnějším šroubům obou reproduktorů (ostatně jak je i z fotek patrné) … chtělo to dost trpělivosti a opatrně odehnout ten plast. Pokud hrozí že „vybouchnete“, raději si ten plast demontujte, ať ho vzteky nezlámete 🙂

No, a toto je už finální výsledek

Zadní reproduktory

Je potřeba vyndat zevnitř víka zadního kufru ten černý plast – ukrývá pro každý reproduktor 2 šrouby (ano opravdu 2 – jeden není skoro vidět). Zadní reproduktory jsou namontovány obráceně oproti předním, chce to tedy trochu jiný tvar redukčního kroužku – nemá na „spodní straně“ to osazení a je celkově tlustší. Protože nejsou podložky viditelné, nechal jsem je pozinkované a nepřestříkával jsem je černou barvou jako u předních, kde vidět jsou.

S výsledkem jsem maximálně spokojen, pochopitelně to nehraje jako s kufry plnými zesilovačů a subwooferů, ale oproti předchozímu stavu to hraje krásně čistě, nezkresleně, bez drnčení … a to vše při malé i vyšší hlasitosti.

Pánům z Ahifi, zejména Lukášovi Zemánkovi děkuji za dobrý tip – já měl předvybrané reproduktory jiné a jsem rád, že mě přesvědčil, ať koupím tyto…

Pár slov k zapojení kabelů

Jelikož nejsou konektory u reproduktorů Hertz stejné jako originál, je třeba věnovat zvýšenou pozornost zapojení. Původní reproduktory mají pro (-) užší faston konektor a pro (+) širší. Nové reproduktory mají oba konektory úzké a (+) a (-) mají rozlišeno značkou a barvou kabelu (červená je (+), černá je (-) ). Originální širší konektor pro (+) na kabelu jde nasadit „prostředkem“ na úzký konektor na novém reproduktoru. Toto je nutné dodržet! Kdybyste náhodou neměli na kabelech už originální konektory (někdo je upravoval/předělával, tady uvádím zapojení (+) a (-) podle barvy vodičů, kterými to pan Honda v originálu napájí.

Co dělat, pokud dosud nemáte zadní reproduktory?

„za“ hlavní pojistkovou/relátkovou krabičkou, vedle konektoru pro připojení CD měniče.

Potřebnou kabeláž si můžete

  • a) dokoupit – buďto v zahraničí za $20 nebo i tady v Čechách za 1.200,- Kč.
  • b) dodělat – vyměnit originální konektor (nepovedlo se mi nikde dohledat, kde by šel koupit jen konektor) za jiný, např. superseal s kabely (nebo jednotlivě zásuvka + piny, vidlice + piny, případně ještě „vývodky“) a dodělat k tomu kabeláž
  • c) dodělat – „na prasáka“ napojit kabely napřímo – to nedoporučuji … 🙂

Pro volby b) a c) budete potřebovat znát význam kabelů, které do originálního konektoru vedou. To můžete vykoukat z obrázku výše, nebo v češtině je to takto:

  • modro-žlutý ….. levý zadní +
  • šedo-bílý ……….. levý zadní –
  • červeno-žlutý … pravý zadní +
  • hnědo bílý ……… pravý zadní –

3D tisk

Pokud by si někdo chtěl redukce vytisknout sám, níže dávám k dispozici ke stažení 3d modely, které si můžete načíst do svého sliceru a pár tipů, kterak jsem to tisknul já

3D modely pro redukce:

  • předního reproduktoru Hertz DCX 100.3 -> 4,5″ (GW rv. 2001-2005)STL , 3MF
    • tato redukce má převisy na obou stranách, já jsem tedy zvolil tisk čelní plochou (na obrázku nahoře) na podložku a vygenerovat slicerem mosty pro to, co je „ve vzduchu“ – v tomto případě je to, do čeho se vsadí reproduktor, a tak nevadí, když se nožem ty podpěry vyříznou – drsný povrch je lepší na přilnutí silikonu. V opačném případě by podpěry byly pod dosedací plochou na reprobox.
    • tady vidíte po tisku obrácený výrobek vzhůru nohama – vpravo ještě s vytištěnými podpěrami a vlevo jsou již vyříznuté:
  • zadního reproduktoru Hertz DCX 100.3 -> 4,5″ (GW rv. 2001-2017)STP , 3MF
    • tento model má převis jen z jedné strany, tedy jsem zvolil tisk tak, jak je na obrázku – spodní plochou na podložku – trochu drsnější povrch vrchní strany nevadí, pro zadní repro to nebude viditelné

Připojte se k diskuzi

6 komentářů

  1. úplně perfektně zpracovaný návod. Dnes budu repráčky měnit.

    Díky moc

    Jarda

  2. Díky za tip, já konektory řešit nemusel, řešil to jeden majitel co měnil repro podle mého návodu, tak jsem to sem doplnil, aby to bylo pohromadě pro všechny.

  3. Dobrý den, krásně popsané. Chtěl jsem se zeptat zda by bylo možné zakoupit zmíněné redukce . Předem díky Honza .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *