Solární ohřev (nejen) TUV

Po několika letech rozmýšlení, počítání, zjišťování a vybírání jsem našel českého výrobce vakuových kolektorů, a to včetně vlastní výroby trubic (a ne dovozu čínských). Takže jsem se rozhodnul, že solární parabola zůstane prozatím ve fázi prototypu, a v polovině března jsem objednal výrobu pěti vakuových kolektorů přímo na naše podmínky (absorbéry uvnitř trubic jsou natočeny na jih). Nejdříve jsem musel udělat na střeše „základy“ a to pomocí čtyř betonových obrubníků (100x25x15cm, 80kg) – odkrýt zeminu až na hydroakumulační a drenážní vrstvu, a vložit obrubníky.

Následně bylo třeba navrtat nerezové kotvící kombivruty a na ně ustavit hliníkovou nosnou konstrukci, na kterou se po natažení a připevnění izolovaných nerezových hadic zavěsily i samotné solární kolektory VacuSol VS 10 T.

Toliko k venkovní instalaci a teď můžeme přejít „pod střechu“ – nerezové hadice jsou zde napojeny na během hruhé stavby již připravené měděné potrubí (lisované – pro solární účely), které je „z půdy“ nataženo až do technické místnosti do blízkosti akumulační nádrže. Tam je opět potřeba „přejít“ z mědi na nerezové flexibilní potrubí, kterým se připojí přes solární čerpadlovou jednotku s expanzní nádobou k nerezovému výměníku akumulační nádrže. Zbývá provést tlakovou zkoušku, naplnit systém solární kapalinou, odvzdušnit a zapojit elektřinu a regulaci.

Stejně jako akumulační nádrž měla už připravený výměník na solární systém, i regulace kterou používáme se solárním systémem umí pracovat. Kabely jsem už měl natažené z doby stavby a tak po připojení teplotního čidla a zapojení čerpadla zbývá už jen v nastavení regulace solární modul aktivovat, a provést jeho základní nastavení. Tímto jsme tedy aktivovali už všechny doposud nevyužité „přípravy“ topného systému.

Přestože dneska byly teploty do 4 stC, poprchávalo a posněhávalo, a slunce v podstatě ani nevyšlo z poza mraků, na výstupu kolektoru byla teplota 40-60stC. Už se těším, až sluníčko pořádně vyleze a budeme to vyzkoušet na plný výkon. 🙂

A ještě jsem si udělal radost – dokoupil jsem další teplotní čidlo a připojil ho k naší meteostanici, takže budeme mít k ostatním hodnotám počasí jako je venkovní teplota, sluneční svit, rychlost větru a další, zaznamenávány i hodnoty teploty solárního kolektoru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *