Hnízdo pro čmeláky

Každé jaro když se chodíme po zahradě, lítají tu při zemi čmeláčí královny a hledají úkryty. Jednou si našli skulinu pod zvětralou skálou, a tam jim to při každé změně počasí zapadávalo hlínou a zvětralou skálou. čistili jsme jim to, ale při nějakém větším dešti jim to skulinu zavalilo tak, že jsme jí už nemohli vyčistit. Rozhodli jsme se jim udělat umělý domov, který bude bezpečnější. Čmelín se skládá z podzemního prostoru pro hnízdo, vnější chodby, a vletového otvoru. Snažil jsem se najít nějaký návod, ale to co je na internetu je hodně různorodé. Takže nakonec jsem snažil držet při konstrukci několika bodů, které se opakují ve více článcích:

  • hnízdo by mělo být ze dřeva, které není ošetřené nějakým nátěrem, rozměr cca 30x30x15cm
  • vnější chodba by měla mít světlost minimálně 14 mm, aby se nepřicpala, spíše je vhodné 25mm a více a měla by mít 90st zatáčku, aby simulovala noru po hlodavcích
  • vnitřní chodba by měla být zaoblená, měla by ústit v rohu, aby čmeláci ve tmě při obcházení hnízda chodbu neminuli
  • vletový otvor by měl mít průměr 14mm, aby se do něj nedostali hlodavci, může být krytý průhlednou klapkou jako ochranu proti zavíječi, může být se stříškou proti dešti

Hnízdo je vyrobeno ze smrkové spárovky tloušťky 27mm, vnější rozměry jsou poplatné zbytkům materiálu, který jsem měl k dispozici – 30 x 29 x 20cm. Vrchní víko jsem udělal z půlky odklápěcí a celé hnízdo jsem obalil do zbytku jezírkové fólie tlusté 0,5mm.

Vnější chodba je zhotovena z HTEM trubky DN 32. Z jedné tvarovky je uříznuté hrdlo (s těsněním) a vlepené do stěny hnízda. Do něj je zastrčeno koleno 90st koleno. Do vletového otvoru je zalepeno 15st koleno bez hrdla (uříznuto) a tím zkoseným koncem je zastrčeno do 500mm dlouhé trubky.

Jiřinka nahrabala mech, až uschne, vložíme ho dovnitř jako „stavební materiál“ pro čmeláčí hnízdo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *