Dřevěné hodinky

Byl jednou jeden nápad udělat jednomu truhláři dřevěné hodinky. Jako základ slouží stavebnice Veleman K1200. Když se sestaví, vypadá takto:

Nejdřív jsem zkoušel prototyp z překližky, abych ušetřil cenné dřevo mých omylů. Výrobu jsem zvolil vzhledem k miniaturním rozměrům pomocí CNC.

Povedlo se, prototypy vyšly dobře, bez potřeb nějaké výrazné úpravy, a tak po zkoušce obrábění jsem se vrhnul na finální tvoření, tentokrát už z olivového dřeva.

Když je dřevěná část hotová, je třeba udělat i tlačítko k mikrospínači. To vzhledem k rozměrům a ovládací síle není možné udělat ze dřeva, takže na řadu přišel soustruh – ne CNC, ale obyčejný manuální, a začal jsem dělat pouzdro i tlačítko z nerezu.

Zbývá zvolit správný pásek – ke stavebnici byl přiložen textilní pásek, já jsem objednal a osadil kožený – ke dřevu mi přišel vhodnější. A takhle to vypadá, když se to zapne (to mihotání světla tam normálně není, za to může kamera):

Krátce po předání dárku bohužel došlo k poruše mikrospínače (opravdu mikro – rozměry celého spínače jsou cca 1x2mm), které už od první chvíle působilo na poměrně kvalitní stavebnici velmi neuspokojivým dojmem! Bohužel výrobce stavebnice nereagoval a nebyl schopen ani odpovědět na pouhý dotaz, kde sehnat náhradní díl, a tak jsem skoupil cca 15 druhů podobných miniaturních spínačů v Čechách, Číně, … prostě kde se dalo. Až se mi povedlo sehnat ne stejný, ale po menší úpravě použitelný spínač. Opravil jsem a dal jsem hodinky zpět majiteli…

Tak Davide, ať dlouho slouží! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *