Čtyřkolka – elektrika

Takže na úvod info o stávající elektroinstalaci Babetty. V jejích drátech koluje něco okolo 6V a ještě k tomu střídavých. Schéma standardní instalace je tady

Standardní elektroinstalace

Z výše uvedeného vyplývá, že dostat bez úprav z Babetty cca 13,5V, aby to stíhalo ještě krom jízdy nabíjet 12V baterii je utopie. Tak a co teď. Jako nejlepší varianta se mi jeví nechat část ohledně motoru nezměněnou a přemotat 3 cívky, které slouží pro napájení světel tak, aby nedávaly 6V a 4A, ale tak 14V a 1 – 1,5A. To by mělo pro moje záměry stačit.

A teď k mým zaměrům … chtěl bych na čtyřkolce mít de-facto dvě instalace. Jedna bude spojená s motorem – to bude původní, bez zásahů a druhá bude 12V instalace založená na gelové baterii (nesmí z ní nic téct při případném karambolu), která bude napájet všechny spotřebiče. Ta bude dobíjená pomocí tří přemotaných cívek z dynama. Napětí by mělo být okolo 13,5V, maximální proud tak 1,5A. Samozřejmě po usmeřnění a vyfiltrování… Napájení všech 12V spotřebičů bude rešeno dvěma vodiči, tedy + i – povedou kabely, mínus nebude ukostřené. A teď nevýhody tohoto řešení – tou hlavní je, že zapnutá potkávací světla nebude stíhat „živit“ Bebeťácké dynamo, ale pojedou z větší části z baterky, takže než si baterka šáhne „na dno“, bude to trvat tak dvě hodiny, možná o něco déle. Pak to asi bude taky ještě svítit, ale rozhodně né naplno :o). Ale to je v mém případě nedůležité – prostě když se někde zdržíme a pojede se za šera domů, nebo bude potřeba někam večer/v noci zajet – svítit to bude. Nezapomínejme, že je to dětská záležitost :o).

Plánované součásti elektroinstalace

– Gelová baterie 12V 10Ah
– Usměrňovač napětí, regulátor dobíjení, pojistková skříňka
– 2x Přední světlo
– 2x Zadní světlo
– větráček na chlazení motoru
– zásuvka na dobíjení baterie
– zásuvka na parkovací světla pro přívěs
– kabeláž a spojky

Centrální mozek lidstva (dále jen CML)… aneb jedna krabička se spostou drátů

Takže úkolem bylo navrhnout jak natahat kabely po čtyřkolce a kam umístit těch pár součástek, které by se měly starat o to, aby elektrika na čtyřkolce nejen fungovala, ale taky třeba nevyhořela :o). Po pár zavržených koncepcích padlo rozhodnutí udělat jednu krabičku, ve které bude „všechno“, a z ní povedou přes šroubovací spoje dráty ke všem eletro-zařízením. Pokud se na tom něco pokazí, tak jí prostě vyšroubuju, předělám, opravím, … čyřkolka sice nebude svítit, dobíjet, … ale bude jezdit (s malým omezením) dál, a já budu mít tak dost času (a klidu od dětiček) na opravu, úpravu,atd. :o)

Takže co by mělo v téhle krabičce být a co by měla zajišťovat:

– připojení všech elektro součástí (baterie, spínací skříňka, …)
– jistění obvodů proti zkratům, přetížením, …
– dobíjení baterie za běžného provozu (né s rozsvícenými potkávačkami-to nezvládne dynamo Babetty)
– vypínání motoru (s možností nouzového zprovoznění v případě poruchy CML
– zapínání větráčku na chlazení motoru
– zapínání parkovacích a potkávacích světel

Schéma zapojení elektriky dodám později. a) ho totiž nemám ještě nakreslené v nějaké publikovatelné formě (nemám žádný software na toto) – pouze na papíře; b) není to vyzkoušené, že to fachá správně, tak raději to nejspíš vyzkouším a odladím chyby :o)

Tak takhle vypadá CML

Všechny součástky jsou osazeny na „tišťáku“ a ten vsazen do hliníkového chladiče … bude se to nejspíš totiž trochu hřát :o). Tím hliníkovým chladičem to pak bude přišroubované k železnému rámu, aby se zvýšila účinnost chlazení. Zvrchu to bude přikryté víkem plastové krabičky UK 35B (? teď si nejsem jistej).

Přední světlo

Přední světlo se skládá z parkovacího a potkávacího světla. Parkovací je uděláno ze 3 čirých vysocesvítivích 10mm diod (3,6V; 20mA), které jsou zapojeny do série a je jim předřazen rezistor, aby se dodrželo napětí na diodách. Pro napětí 13,5V je to 150 ohmu. Potkávací světlo reperezentuje halogenová uzavřená „bodovka“ o výkonu 20W (cca 1,7A). Mechanická konstrukce je popsána tady.

Zadní světlo

Zadní světlo je uděláno ze 3 červených vysocesvítivích 10mm diod (2,1V; 20mA), které jsou zapojeny do série a je jim předřazen rezistor, aby se dodrželo napětí na diodách. Pro napětí 13,5V je to 360ohmu. To vše je naletováno na tišťáku. Mechanická konstrukce je popsána tady.

Větráček

Nakonec jsem použil 80mm větráček určený původně pro zdroje v PC. Je totiž tichý, a myslím, že jeho „fuk“ bude stačit. Uvidíme, jak se osvědčí.

větráček

Kabeláž a spojky

Na propojení toho všeho jsem zvolil splétané měděné káblíky o průřezu 1,5 mm2 – to by mělo postačovat. Snažim se okruhy barevně odlišit, aby to mělo nějakou štábní kulturu :o)

– červená – plus
– černá – minus
– hnědá – parkovací světla
– modrá – potkávací světla

Ještě se rozhoduju, ale veškeré kablíky asi zavřu do takových jakoby „husích krků“, aby nebyly vystaveny všemu sajrajtu, který bude odletovat od kol…
Na spojení všech těch kabelů, krabiček, atd. jsem použil konektory, které se využívají v PC na připojení napájení 5V a 12V k HDD, CD, … nevím přesně jejich označení. Jenom vím, že se mi zamlouvali nejvíce, protože jsou docela malé, přitom poměrně robusní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *