Čtyřkolka – nápravy

Přední náprava – 1.
(13.8.2004)

Po více jak roční pauze, kdy jsem dělal na „cizím“, že šváro :o)), se vrhám do garáže, beru do ruky metr, lihový fix, rozbrusku a svářečku a jdu na to …

Co budeme potřebovat?

– 4 kulové čepy pro Škodu 120
– 2 kapalinové tlumiče
– tenkostěný jekl uzavřený 20 x 20 x 2 mm, délka cca 2000 mm
– tenkostěný jekl uzavřený 30 x 30 x 3 mm, délka cca 300 mm
– konstrukční trubka průměr 25 x 2 mm, délka cca 2000 mm
– ploché železo 25 x 5 mm, délka cca 200 mm
– ploché železo 40 x 5 mm, délka cca 150 mm
– kulatina průměr 10 mm, délka 500 mm
Pro každé kolo bude dvojité trojúhelníkové rameno, aby se závěs kola (svislá osa) neměl tendenci „lámat“.- Nemám to prostorově nakreslené, takže opět pouze náčrtky. Btw. už se těším, až k tomuhle všemu časem dodělám třeba i výkresy…

Začal jsem ale trošku z jiné strany – první jsem udělal „vystrčení“ rámu dopředu dolů, aby bylo výše zmiňovaná ramena na co zavěsit. Ukázalo se, že bude nejlepší to udělat zároveň se stupačkami. Stupačky (rozuměj plošiny na stání) mají rozměry 330 x 140 mm. Náčrt a fotky jsou níže. Červenými plocháči prochází osa zadní kyvky, ta o průměru 16 mm. Na každé straně je 45 mm závitu, který umožňuje pomocí dvou „kontramatek“ nastavit patřičnou vzdálenost stupaček – vnitřní okraje 310 mm a pomocí pár podložek to celé bočně „znehybnit“. Takže jsem ve stádiu, kdy se mi přední spodní rám „houpe“ na ose zadní kyvky … :o)

Už mám hotové závěsy obou předních kol, momentálně jsou u soustružníka na spasování, neboť jsem zjistil, že koupená kola nejsou tak úplně domyšlená :o(. Jediné, co u závěsů ještě není, je rameno na které přijdou připevnit kulové čepy od řízení. Je to hlavně kvůli tomu, že doposud jsou závěsy symetrické, takže se nechají upnout do soustruhu a případně ještě upravit. Konstrukce závěsů hodně závisí na použitých kolech, případně pneumatikách. Nákres a fotky jsou opět níže.

Vlastní ramena budou z konstrukční trubky o průměru 20mm (červeně), uchycena na 200 mm dlouhé trubce, kterou opět přes silonová pouzdra prochází kulatina o průměru 10 mm (zelená tečka). Na té ta ramena budou vlastně viset. Ta je protažena závěsy, na náčrtku předního spodního rámu nakreslenými modře.

Zadní náprava – 2.
(19.8.2004)

Co budeme na dokončení zadní nápravy potřebovat?

– tenkostěný jekl uzavřený 30 x 30 x 3 mm, délka cca 300 mm
– ploché železo 30 x 5 mm, délka cca 500 mm
– ploché železo 40 x 5 mm, délka cca 150 mm

Ještě než začnu přední rám přidělávat napevno k rámu Babetty, a než se mi od soustružníka vrátí díly přední , nápravy, je třeba dodělat nápravu zadní. Tj. udělat aretační otvory pro zajištění posuvu/upevnění „úček“ na kyvce. To jsem pořád odkládal, neboť se mi nechtělo cvičit se stojanovou vrtačkou a rámem budoucí čtyřkolky :o)). Tak už to mám za sebou. Taky bylo potřeba srovnat závěsy vnějších ramen zadní kyvky do osy, a i to jsem už zmáknul. Stačí už jenom nalisovat silonová pouzdra. Teď to zese všechno složit, abych mohl pokračovat v práci.

Teď už jen tlumiče a brzdu a zadní náprava bude CELÁ. Tlumiče jsem schválně nechával nakonec, abych mohl vyzkoušet pružnost nápravy, než je přivařím. Našrouboval jsem přední rám, vepředu ho rozepřel pod původní krk řízení (protože zatím drží pouze na ose zadní kyvky) a podepřel ho úplně vepředu. Pár pokusů a už mám polohu, ve které tlumiče pracují optimálně (myslím) :o). Přivařím spodní držáky a teď ještě spáchat tu vrchní „hrazdu“. Brzda přišla tam, kde zbylo místo po instalaci tlumičů, ale omezovat jsem se nemusel – místa bylo dost, tak jsem jí mohl dát přesně tam, kam jsem chtěl … A to už máme KOMPLETNÍ FUNKČNÍ zadní nápravu, jenom nastartovat a protočit … :o)

Přední náprava – 2.
(28.8.2004 – 31.8.2004)

Už se mi vrátily díly od soustružníka, tak jsem se pustil do ramen přední nápravy. Tak předně jsem si všechno vyzkoušel „nasucho“, jak se bude kolo „bimbat“ :o). Nastavit odklon kola tak, aby při nezatíževém stavu byla přední kola lehce do V a srovnala se při běžném zatížení – aby to prostě jelo, když jsou co nejvíce svisle. Pokud bych udělal dvě ramena, která běhají rovnoběžně, musel bych přidat další klouby na závěsy kol, a to se mi – po pravdě – nechce. Pro tento účel bohatě postačí zmiňované…

Nakonec se hodilo, když mi soustružník „rozlisoval“ jedno přední kolo, abych u závěsu mohl vařit. Když je tam pneumatika a ten slitinovej brzdovej bubínek, tak by to asi nebylo ono. Takže mám jedno kolo komplet slisované (závěs s osou, brzdový buben a kolo s ložisky) a druhé volně.

Už mám obě ramena komplet svařená. Než budu dělat pérování, musím si už konečně spojit ty dva rámy. Pokusil jsem se totiž dělat zkoušku pérování, ale víc to pérovalo mezi rámama, než v ramenech :o).

Už se začíná rýsovat rám

Tak mám za sebou už zkoušku pérování přední nápravy – je už víceméně jasné umístění předních tlumičů. Taky jejich vrchní držák je už hotový a provizorně přibodovaný. Ještě domyslet řízení, protože musí sedět výchylky kulových čepů, a pak to pérování už načisto přivařím (samo, že pouze ty držáky a né tlumiče jako takové).

Hlásím hotovou přední nápravu!!! :o) Povedlo se mi ji konečně dodělat. Téměř vše už bylo vyzkoušené a naplánované, ale pořád se muselo udělat ještě tohle a tamto … co dodat – kochejte se! :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *